Finsk skola satte upp antimobbningsskyltar

Mobbning i skolan är inte bara ett problem i Sverige utan runt om i hela välden och på en skola i Finland tröttnade eleverna så pass mycket att man tog saken i egna händer och tack vare elevernas protester har skolan nu satt upp antimobbningsskyltar i hela skolan – ett initiativ som flera skolor säkerligen kommer att ta efter.

Att starta en kampanj mot mobbing är något som flera ungdomar säkerligen önskat att de gjort eller rent sagt försökt att göra, men har den här typen av kampanjer något värde? Absolut. I Finland tröttnade skoleleverna på mobbing och protesterade så mycket att skolan nu lyssnat och har införskaffat och satt upp antimobbningsskyltar över hela skolan.

–  Först fick vi skriva ett brev till Tekniska verket och sen fick vi vänta på att skyltarna skulle bli klara. Sedan blev det sommarlov och då fick vi vänta hela sommarlovet och sedan hade de satt upp skyltarna, säger Armi till tidningen Svenska Yle.

Inspirerades av Sverige

Initiativet om skyltarna med antimobbningbudskap på var inte något som de finska eleverna kom på själv, de hade inspirerats av Sverige. På Lilla Aktuellt, som sänds på Sveriges television, hade man ett inslag om en svenska skola som just satt upp den här sortens skyltar och det var med hänvisning till det inslaget som eleverna fick sin vilja igenom. När de sedan pratade med lärarna höll de med och numera pryder flertalet skyltar skolan med texten ”Mobbning förbjuden” och liknande budskap. Men innan plåtskyltarna kom tog kompisarna Armi och Alicja saken i egna händer och satte upp inplastade skyltar med budskapen på som sedan byttes ut när de färdigställda texterna kom.