Det dåliga: hatet mot Charlize Theron

När detta skrivs har den senaste Mad Max-filmen, Road Fury, precis haft premiär i Sverige. Filmen har redan fått mycket uppmärksamhet, av flera skäl. På vissa sajter på nätet spyr män galla över den, eftersom de anser att den är alldeles för feministisk.

Australiensaren George Miller, som skrev manus till och regisserade de tre föregående Mad Max-filmerna, samt också varit inblandad i produktioner som Babe och Happy Feet, säger att filmen inte ska ses som en reboot, utan berör en episod i Max Rockatanskys liv. Mel Gibson, som spelade huvudrollen i de tre första filmerna, är dock utbytt mot Tom Hardy.

Av allt att döma är filmen dock långt ifrån grabbig. En anledning till detta kan vara att Miller gav uppdraget att klippa filmen till sin fru, Margaret Ann Sixel.

– Margaret frågade mig varför i hela världen jag ville att hon skulle klippa filmen. Jag svarade att om jag hade plockat in det vanliga killgänget så hade filmen sett om vilken actionrulle som helst, sade Miller kärleksfullt och berättade även att frun sagt att hennes viktigaste jobb var att ”hindra honom från att göra sig till åtlöje”, vilket fick journalister från hela världen att skratta.

En trojansk häst?

Även om Tom Hardy tagit över Mel Gibsons roll är det många som tycker att han hamnar i bakgrunden jämför med Charlize Theron, vars karaktär Furiosa har rakat huvud, robotarm och är minst lika tuff som Max. Intressant, tycker många. Förfärligt, tycker andra. Den amerikanska mansrättsbloggaren Aaron Clarey tycker, efter att ha sett trailern, att det finns mycket att anmärka på. Theron har t.ex. fler repliker än Hardy, och ger order till honom. Så får det inte gå till, anser Clarey. Enligt honom är syftet med filmen att lura i män och kvinnor att de två könen är jämställda i fråga om t.ex. fysik, styrka och logik. Man kan tycka att Clarey slåss mot väderkvarnar, men dessvärre är han långt ifrån ensam. Det finns många bloggar och sajter på nätet som säger sig tillvarata mäns rättigheter, men som egentligen bara ägnar sig åt hat och hets mot kvinnor.

Är filmen en trojansk häst utskickad av Hollywoods smygfeminister? Det ser knappast ut så i trailern, men bäst är nog att gå och se filmen själv, och bilda sig en egen uppfattning.